COVID-19 - As Ontario reopens, learn about public health and workplace safety measures. Learn about the COVID-19 vaccination and service disruptions.

Linhaven Long-Term Care Redevelopment
All Niagara Region projects

About the Project

The Linhaven long-term care home is being redeveloped on the existing Linhaven site at 403 Ontario St. in St. Catharines between Alzheimers Niagara and Hospice Niagara.

The new Linhaven redevelopment project will be a five-storey, non-combustible structure which includes 256 long-term care beds and the Seniors Wellness Centre. Once the new building is complete and residents have moved in, the old building will be demolished.

Our project partners include Buttcon Limited  and MMMC Architects.

Features

The new Linhaven long-term care home will have a cozy, home-like feeling. Each resident home area is subdivided into two 16-bed wings, featuring a shorter hallway with a sitting area at the end of the corridor and its own spa / shower area.

The main floor includes a library, chapel, cafe / store, 1950's diner, auditorium and accessible outdoor spaces. The hair salon will provide services to both long-term care residents and seniors from the surrounding community.

The new Linhaven and Seniors' Wellness Centre is being redeveloped to create a hub of service for residents, seniors, their families and the community.

The Seniors' Wellness Centre features an Adult Day Program area, exercise room, cafe seating, program kitchen and dining, conference room and courtyard.

Linhaven will be pursuing WELL Silver certification under the WELL Building Standard. The WELL Building Standard supports the health and well-being of residents and staff who will be living and working in the new facilities, together with guests, families and volunteers who visit and use the amenities. The WELL Building Standard is premised on a holistic approach and is focused on enhancing people's health and well-being through the built environment.

Project Timeline

July 2021 - ongoing
Construction starts

November 2023
Residents expected to move in

Contact

Mislav Koren
Senior Project Manager

Tyler McClellan
Manager, Long-Term Care Facilities

Dana Greves
Project Assistant

Email the long-term care redevelopment team

Image Gallery


Bedroom
The five-storey Linhaven long-term care home will have a prominent street presence along Ontario Street. The exterior facade is stone, masonry and aluminum composite metal panels providing a durable, low maintenance building envelope. Transparency and natural light is brought into the building through a combination of curtain wall and punched windows.
Each resident bedroom is single occupancy to provide privacy and help with infection control. A ceiling lift system provided in each room allows for convenient and safe resident transfers for staff and residents. Each resident room has independent heating, ventilation and air conditioning units which provide residents with optimal temperature control and confine air circulation to within the room, reducing the potential spread of air borne contaminants. Lighting controls integrated into the suites support resident well-being by working the natural human circadian rhythm. Residents will also have the ability to adjust lighting levels to personal preference. Combination sheers and black out blinds provide residents with control over natural light levels in the room.
Resident home area corridors are designed as short hallways with handrails on both sides to minimize the distance residents need to travel to access amenities within the home area. Individual memory boxes outside each resident room provide personalized space and visual cues for residents. Personal protective equipment cabinets have been discretely incorporated outside of each resident room providing convenient access for staff and optimizing infection control. Seating areas at the end of each corridor provide a destination for residents and rest area if needed and have a clear line of sight from staff care stations.
There are two large secure courtyards at ground level, accessible from several programming spaces available to residents. The courtyards feature hard flat surfaces in looped configurations with shade structures and seating areas incorporated into the design to provide residents with rest areas and protection from the elements.
The dining rooms are located within the central hub of the resident home area. There are two dining rooms per resident home area, each accommodating 16 residents, and are serviced from a centrally located home kitchen. Smaller dining rooms provide residents with a home-like setting to experience pleasurable dining. Beyond their function during meal services, the dining rooms add to the domestic character of the home area and serve as a catalyst for social activities that relate to food and home.
Private resident bedroom will have an adjoining private ensuite washroom. Semi-private rooms have private bedrooms and a shared ensuite washroom with two vanities and sinks providing residents with personal storage space and avoid cross contamination. The ceiling lift system extends seamlessly from bedroom to washroom, providing for convenient and safe resident transfers for staff and residents.
Drop curbs provide fully accessible approach to the building from any area of the parking lot. Canopy structure provides protection from elements and a well-lit approach to building entrance. Radiant snow melting system has been incorporated into the sidewalk at the front entrance to provide dry, safe access for staff, residents and visitors.
Residents, families and visitors will have access to a large multi-use area on the ground floor of the home. The area has been purposely designed to provide a variety of environments through the use of decor, equipment and furniture to encourage casual use by both residents and their families as well as to facilitate scaled programs and events.
Design elements create a community flex space that supports regularly scheduled Healthy, Safe and Strong exercise classes for seniors in addition to an informal walking track for use by all. Projection capacity to alternate rooms allows others to benefit from the class. Beyond scheduled classes, the space can be transformed into community meeting space with flexible furnishings and built-in TV, wireless connectivity and audio.
Primary use is to support Adult Day Program client meal service and food related baking / cooking programs. Integrating the space with the adjacent conference room allows for projection and audio of cooking programs around the world or target instructional healthy cooking habits, such as heart smart cooking while refining skills through the teaching kitchen.
Page Feedback Did you find what you were looking for today?